Oświadczenie w sprawie antydemokratycznych działań Wojewody Łódzkiego

Komitet Obrony Demokracji Region Łódzki stanowczo protestuje przeciwko działaniom Wojewody Łódzkiego Zbigniewa Raua wywołanym tzw. ustawą dekomunizacyjną uchwaloną głosami PiS. Próbę wymuszenia zmiany kilkudziesięciu nazw ulic łódzkich bez konsultacji z mieszkańcami, ich reprezentacją samorządową oraz właściwymi instytucjami edukacyjnymi i naukowymi traktujemy jako wyraz arogancji władzy i kolejny krok w niszczeniu demokracji samorządowej. Samorządy stanowią serce demokracji wedle obowiązującej Konstytucji RP.

Oburzające są także propozycje Wojewody nadania imienia ulicy antysemity Kazimierza Kowalskiego. Nie zmienia naszego oburzenia i to, że wycofano się z tej zmiany pod wpływem głośnych protestów, bo sam fakt takiej pierwszej wersji nazwy świadczy o antydemokratycznych intencjach i/albo jest kompromitacją służb administracyjnych Wojewody. Choć z drugiej strony, jeśli to wina owych służb, to jak rozumieć powtarzające się gwarancje dobrej zmiany i profesjonalizmu oraz odpolitycznienia kadr?

Nie do obrony z powodów formalno-prawnych jest także Zarządzenie Zastępcze nr PNIK-I.4102.4.2017 podjęte 13 grudnia 2017 r. w rocznicę wprowadzenia w Polsce stanu wojennego, nakazujące zmianę Placu Zwycięstwa na Plac Lecha Kaczyńskiego. Plac Zwycięstwa nie kwalifikuje się jako komunistyczna nazwa, bo upamiętnia zwycięstwo nad hitlerowskimi Niemcami.

Protestujemy przeciwko antydemokratycznym i antysamorządowym poczynaniom Wojewody, tudzież przeciwko niszczeniu wielokulturowej i tolerancyjnej przeszłości oraz teraźniejszości Łodzi i regionu. Będziemy wspierać w całej rozciągłości działania władz samorządowych zmierzające do odrzucenia dyktatu Wojewody. Żądamy konsultacji społecznych.

___
Zarząd KOD reg. łódzki